Suomen tunnetuimmasta taidemuseosta Ateneumista matkustaa vuosittain satoja eri taideteoksia eri näyttelyihin ympäri kotimaata ja ulkomaita. Erityisesti teoslainat ulkomaille ovat lisääntyneet reilulla kädellä, minkä ansiosta myös kiinnostus suomalaisista klassikkoteoksista on kasvanut paljon.
Kansainvälisiä taidenäyttelyitä kiinnostavat suomalaisteokset
Teoslainat ovat olleet suosittuja ympäri maailmaa jo useiden vuosikymmenten ajan. Kyseessä on laina, jossa tietty museo tai hallitus myöntää tiettyjä teoksia toisen paikkakunnan tai maan taidenäyttelyihin. Lainat voivat olla vain muutaman viikon tai kuukauden kestäviä lainoja, mutta joissakin tapauksissa teoksille voidaan myöntää jopa useamman vuoden mittaisia laina-aikoja.
Ateneumin mukaan taidenäyttelyissä eri puolilla maailmaa eniten kiinnostavat suomalaisteokset ovat tällä hetkellä Hugo Simbergin Haavoittunut Enkeli vuodelta 1903 ja Kuoleman puutarha vuodelta 1896, Helene Schjerfbeckin Toipilas vuodelta 1888, Akseli Gallen-Kallelan Lemminkäisen äiti vuodelta 1897 sekä Albert Edelfeltin Ruokolahden eukkoja kirkonmäellä vuodelta 1887.
Viisi suomalaista taidenäyttelyiden klassikkoa
Ateneumin taidemuseo lähettää vuosittain satoja teoksia erilaisiin taidenäyttelyihin sekä ympäri kotimaata että ulkomaille. Esimerkiksi vuonna 2019 ulkomaalaisiin näyttelyihin ympäri maailmaa päätyi jopa 243 suomalaista teosta. Erityisesti suuret ja tunnetut museot ovat alkaneet hakea kokoelmiinsa tuntemattomampien taiteilijoiden teoksia, jonka kautta uusia nimiä halutaan nostaan maailmanmaineeseen.
Edellä mainitut viisi mestariteosta ovat Ateneumin eniten pyydetyimpiä teoksia, mutta esimerkiksi Hugo Simbergin Haavoittunutta Enkeliä ei enää anneta ulkomaille lainaan, sillä sen suosio kotimaisissa näyttelyissä on valtava. Tästä huolimatta Haavoittunut enkeli on ehtinyt seilata lähes 40 eri taidenäyttelyssä ympäri Suomea ja Eurooppaa, Oslon, Rooman ja Wienin taidenäyttelyt mukaan lukien.
Teoslainat tuovat imagohyötyä
Lainaamiseen liittyy myös useita eri näkökulmia, jotka Ateneumin tulee ottaa huomioon. Jokainen lainapyyntö myös käsitellään erikseen. Tällä hetkellä monet teokset ovat liian hauraita, eikä niiden kuljetus onnistuisi edes taideteosten kuljettamiseen soveltuvassa olosuhdeautoissa, jonka lämpötilaa, kosteusprosenttia ja valoa ylläpidetään tarkkaan.
Eniten lainapyyntöjä Ateneum vastaanottaa muista Pohjoismaista, mutta myös Keski-Euroopan suuret museoiden maat, kuten Ranska, Saksa ja Isosta-Britannia ovat hyvin edustettuina. Ateneum pyrkiikin työskentelemään teoslainojen parissa tiuhaan tahtiin, sillä kyseessä on tilaisuus, jonka kautta museo saa sekä uusia kumppaneita että auttaa kasvattamaan suomalaistaiteilijoiden mainetta maailmalla.