Kun suomalaisia pyydetään mainitsemaan yksi ensimmäisenä mieleen tulevista taideteoksista, monet viittaavat sen kummempia miettimättä Hugo Simbergin kuuluisimpaan teokseen Haavoittuneeseen enkeliin. On siis sanomattakin selvää, millainen vaikutus Hugo Simbergin töillä on ollut suomalaiseen taiteeseen; tämän lähes sata vuotta sitten kuolleen taiteilijan elämä ja työpanos ovat ja inspiroivat edelleen satoja taiteen ystäviä ympäri Suomea.
Hugo Simbergin lapsuus ja taideopinnot
Hugo Simberg syntyi vuonna 1873 Haminassa eversti Nicolai Edvard Simbergin ja Ebba Mathilda Wideniuksen perheeseen. Perheeseen kuului myös Edvardin sisko, Alexandra Simberg, joka opetti Hugoa ja hänen kaksoisveljeään Paulia. Osittain juuri Alexandra sai Hugon innostumaan taiteesta.
Vuonna 1881 Simberg ja hänen perheensä muuttivat Viipuriin, jossa 15-vuotiaana Simberg aloitti Viipurin taiteenystävien piirustuskoulussa. 20-vuotiaana Simberg muutti Helsinkiin kaksoisveljensä kanssa, missä hän päätti ryhtyä opiskelemaan taidetta todenteolla. Vuosina 1893–1895 Simberg opiskeli Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa, mutta opinnot tuottivat hänelle vaikeuksia.
Simbergin työt taipuivat heti alusta lähtien symbolismiin, mutta tuolloinen Ateneumin taideopetus ei tarjonnut hänelle tilaisuutta harjoittaa näitä taitoja. Simberg jatkoi tästä huolimatta symbolismin parissa, mikä puolestaan johti siihen, että hän päätyi kirjoittamaan aikansa symbolismin edelläkävijälle ja suurelle mestaritaiteilijalle Akseli Gallen-Kallelalle. Tämä puolestaan merkitsi Simbergille täyskäännöstä alkavalla urallaan, sillä Gallen-Kallela otti nuoren miehen oppipojakseen.
Ura ja kuolema
Gallen-Kallelan oppipoikana työskenteleminen oli Simbergille yksi hänen taiteilijaelämänsä tärkeimmistä vaiheista, sillä Gallen-Kallela tunnisti nuoren miehen taidot ja rohkaisi tätä jatkamaan. Itse asiassa erään tunnetuimmista töistään, Hallan vuodelta 1985, Simberg sai valmiiksi jo ensimmäisenä syksynä Gallen-Kallelan oppien parissa.
Simberg matkusti paljon Pariisissa, Tukholmassa ja Italiassa. Lisäksi hän hankki ensimmäisen oman ateljeensa Helsingistä, missä hän aloitti työnsä toden teolla. Simbergin maine kasvoi seuraavien aikana nopeasti, mutta työt saivat odottaa, kun Simberg sairastui syksyllä 1902 aivokalvontulehdukseen. Tulehduksesta toipuminen vei pitkän aikaa, mutta odotus kannatti, sillä parantuessaan Simberg maalasi Haavoittuneen enkelin, joka on tullut tunnetuksi miehen kuuluisimpana työnä.
Vuonna 1904 Simberg aloitti työnsä Helsingin tuomiokirkossa ja piti taidenäyttelyitä ympäri Suomea ja Eurooppaa. Kuusi vuotta myöhemmin hän nai Anni Bremerin ja sai hänen kanssaan kaksi lasta. Tämä suuri taiteilija kuoli aivoverenvuotoon vuonna 1917 ja hänet on haudattu Helsingin Hietaniemen hautausmaalle.